Jak zadbać o bezpieczeństwo Klientów oraz Pracowników w czasie epidemii koronawirusa?

619
0
Podziel się wpisem z innymi:
koronawirus zasady bezpieczeństwa

Prowadzenie sklepu w czasie stanu epidemii koronawirusa SARS-CoV- 2 to nie lada wyzwanie. Najważniejsze jest zdrowie i bezpieczeństwo Twoich Klientów i Pracowników, a do tego musisz zadbać o dezynfekcję sprzętu fiskalnego, dobre zatowarowanie sklepu i odpowiednią ilość personelu. Wprowadzając kilka zasad możesz sprawić, że Twój sklep będzie działał z zachowaniem wszystkich standardów bezpieczeństwa.

Kolejne ograniczenia związane z koronawirusem (COVID-19)

1 kwietnia 2020 r. rząd wprowadził kolejne ograniczenia związane z pandemią koronawirusa (COVID-19). Dotyczą one m.in. nowych zasad robienia zakupów. W Twoim sklepie może przebywać ograniczona liczba osób – do każdego sklepu może wejść tyle osób, ile wynosi iloczyn wszystkich kas i liczby 3. Przykładowo, jeśli Twój sklep posiada 3 kasy fiskalne, w środku jednocześnie może przebywać 9 osób. Należy pamiętać, że w każdym sklepie należy zapewnić odległość min. 1,5 metra między Klientami. Z tego powodu sklepy mniejsze powierzchniowo będą musiały ograniczyć liczbę wchodzących osób do minimum.

Pamiętaj, że teraz wszyscy Klienci powinni dokonywać zakupów w jednorazowych rękawiczkach. Zapewnij je swoim Klientom i Pracownikom. Ponadto w godzinach 10:00-12:00 zakupów mogą dokonywać tylko osoby po 65 roku życia. W pozostałych godzinach sklepy mają być dostępne dla wszystkich.

Postaraj się ograniczyć w Twoim sklepie ekspozycję produktów i żywności niepakowanej. W ten sposób zmniejszasz szansę na ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa przez dotykanie różnych produktów przez Klientów.

Dezynfekcja urządzeń fiskalnych

Bardzo ważną rzeczą jest także dezynfekcja wszystkich urządzeń fiskalnych oraz powierzchni w Twoim sklepie. Zadbaj o to, aby kasa fiskalna lub drukarka fiskalna, terminal płatniczy, POS, kasa samoobsługowa, czytnik kodów kreskowych, waga, a także inne powierzchnie w Twoim sklepie były na bieżąco odkażane za pomocą odpowiednich środków dezynfekujących. Zanim zaczniesz odkażać urządzenia fiskalne włóż jednorazowe rękawiczki ochronne, wyłącz urządzenia i odłącz je od źródła zasilania. Nanieś środek czyszczący na czysty materiał, odciśnij nadmiar płynu i zdezynfekuj urządzenie. Nie rozpylaj środka dezynfekującego bezpośrednio na urządzenie – zbyt duża ilość płynu może doprowadzić do jego uszkodzenia.

Metalowe elementy urządzeń np. wag możesz czyścić za pomocą płynów dezynfekujących na bazie alkoholu (60% alkoholu etylenowego). Do czyszczenia urządzeń fiskalnych możesz użyć izopropanolu. Zwroć uwagę, by zbyt intensywnie nie pocierać naniesionych napisów – może to spowodować ich naruszenie.

Bezpieczne płatności bezgotówkowe

Zachęcaj swoich klientów do bezpiecznych płatności bezgotówkowych. Promuj płatności zbliżeniowe, dzięki którym kontakt z powierzchniami, na których może przenosić się wirus jest ograniczony. Nie posiadasz terminala płatniczego? Dowiedz się jak go zdobyć za 0 zł na www.kasazaterminale.pl

Przeczytaj więcej o płatnościach bezgotówkowych w czasach pandemii koronawirusa w naszym artykule: Koronawirus (COVID-19) a płatności bezgotówkowe i kasy ONLINE.

WAŻNE

Pamiętaj, aby stosować się do zaleceń Głównego Inspektoriatu Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia. W ten sposób minimalizujesz ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa SARS-CoV-2.

Photo by kevin laminto on Unsplash

 

The following two tabs change content below.
Podziel się wpisem z innymi: