Kasa fiskalna a gastronomia w 2020

Podziel się wpisem z innymi:
kasa fiskalna gastronomia
Przedsiębiorcy, którzy świadczą usługi związane z szeroko pojętym wyżywieniem (zarówno w placówkach stacjonarnych, jak i działalność cateringowa) muszą mieć kasę fiskalną niezależnie od wysokości obrotu czy sposobu zapłaty. Od 1 lipca 2020r. będą oni zobowiązani do posiadania kasy fiskalnej online. 

Raport „Satysfakcja klientów na rynku urządzeń fiskalnych” zrealizowany przez Milward/Brown w połowie 2016 r. – kliknij, sprawdź, porównaj!



Kasa fiskalna w 2020r. – kary, obowiązki, prawa

W 2020 r. na podatników świadczących usługi związane z wyżywieniem spadnie obowiązek posiadania kasy fiskalnej online. Po 30 czerwca 2020 r. będą oni zobowiązani ewidencjonować obrót wyłącznie przy pomocy kas rejestrujących online. Jeżeli w tych terminach z obowiązku tego się nie wywiążą, nie tylko utracą prawo do ulgi, lecz nadto narażeni zostaną na ustalenie dodatkowego zobowiązania podatkowego w wysokości odpowiadającej 30% kwoty podatku naliczonego przy nabyciu towarów i usług.  

W przypadku wykrycia braku kasy fiskalnej, organ podatkowy może nałożyć na podatnika dodatkowe zobowiązanie podatkowe w wysokości 30% kwoty podatku naliczonego przy nabyciu towarów i usług do momentu rozpoczęcia ewidencjonowania obrotu za pomocą kasy. Co więcej, na podstawie przepisów Kodeksu karnego skarbowego, za dokonanie sprzedaży z pominięciem kasy fiskalnej lub niewydanie paragonu klientowi grozi kara grzywny do 240 stawek dziennych.

Zgodnie z prawem, właściciel kasy fiskalnej może się ubiegać o częściowy zwrot związany z jej zakupem (o ile nie spóźni się z instalacją kasy fiskalnej – o czym mowa w akapicie powyżej). Kwota ulgi może stanowić 90% ceny netto zakupu urządzenia, przy czym nie może być wyższa niż 700 zł. Przywilej nie dotyczy każdego. Szczegóły na temat temat znajdują się tu: Zwrot za zakup kasy fiskalnej.

Wspomniana ulga nie ma charakteru obligatoryjnego. Natomiast bez względu na to, czy jesteś właścicielem salonu fryzjerskiego, czy pracujesz w zawodzie lekarza, czy prawnika, czy też prowadzisz e-sklep – musisz pamiętać o obowiązkach wynikających z posiadania urządzenia fiskalnego i rejestrowania sprzedaży. W przeciwnym wypadku możesz spodziewać się surowych kar. By się przed nimi ustrzec, zapoznaj się z treścią tego wpisu: Obowiązki właściciela kasy fiskalnej w 6 krokach.

Kasa fiskalna a gastronomia – kiedy nie jest potrzebna kasa fiskalna?

Zgodnie z § 4 ust. 3 pkt 1 tego aktu prawnego, usługa taka nie musi być rejestrowana za pomocą kasy, jeśli została wykonana zgodnie z warunkami określonymi w poz. 36 załącznika do rozporządzenia – zauważa biuro rachunkowe Buchcom¹. Zgodnie z treścią tego załącznika, zwolnieniu z ewidencjonowania sprzedaży przy pomocy kas fiskalnych podlega:

Dostawa towarów i świadczenie usług przez podatnika na rzecz jego pracowników oraz przez spółdzielnie mieszkaniowe na rzecz członków lub innych osób, którym przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu lub które są właścicielami lokali położonych w budynkach administrowanych przez spółdzielnie mieszkaniowe, jak również przez wspólnoty mieszkaniowe na rzecz właścicieli lokali.

Usługa związana z wyżywieniem nie musi być ewidencjonowana na kasie fiskalnej, jeśli świadczona jest na pokładzie samolotu lub w postaci stołówki w placówkach wymienionych w art. 43 ust. 9 ustawy, prowadzonych przez te placówki, a udostępnianych wyłącznie dla uczniów, studentów i innych podopiecznych oraz nauczycieli i personelu. Chodzi  zatem o szkoły, publiczne i niepubliczne przedszkola, szkoły wyższe czy placówki opiekuńczo-wychowawcze.

Jaka kasa fiskalna w gastronomii?

Pragniemy zasygnalizować, na co należy zwracać uwagę podczas decydowania się na jakieś urządzenie fiskalne. Jego wybór bowiem zależy od tego, czy biznes będziesz prowadzić w sposób stacjonarny, czy mobilny; czy planujesz samodzielnie obsługiwać klientów, czy wspierać Cię w tym będą kelnerzy, a może nawet manager Twojej placówki gastronomicznej.

Kasa mobilna czy kasa stacjonarna? Pierwsza oczywiście przeznaczona jest do pracy mobilnej (np. food-trucki), ale ze względu na wyświetlacz odporny na zachlapanie i bazę towarową na poziomie 3000 PLU, cieszy się uznaniem właścicieli małej gastronomii, zwłaszcza pubów, fast-foodów czy kawiarni. Klawiatura zbliżona do tego, co oferują smartfony cieszy się szczególnie wśród młodszej generacji przedsiębiorców. 

Inni przedsiębiorcy decydują się na ELZAB Mini lub ELZAB Jotę. Na tą ostatnią decydują się zwłaszcza ci przedsiębiorcy, którym nieobcy jest handel obwoźny. ELZAB Jota posiada bowiem możliwość zasilania z gniazda zapalniczki samochodu.

Drukarka fiskalna i terminal POS = najpopularniejszy wybór w „dużej” gastronomii

W przypadku, gdy chcesz widzieć, co robią Twoi kelnerzy, jaki ma każdy z nich obroty, ilu obsłużył klientów, ile powinien mieć gotówki albo planujesz obsługiwać zorganizowanie imprezy; możliwość otwarcia wielu rachunków jednocześnie, ich dzielenia, łączenia; możliwość definiowania wyglądu sali, ustawienia stolików – to bliska się Tobie stanie drukarka fiskalna (wraz z odpowiednim programem sprzedażowym) oraz terminal POS

W przypadku dodatkowych pytań, proponujemy skontaktować się z Autoryzowanym Partnerem Handlowym ELZAB, celem doprecyzowania, jakie urządzenie fiskalne lub jaki system POS będzie Tobie bardziej przydatny. Kontakt do nich znajdziesz, klikając w „Gdzie kupić?” 

 

¹Biuro Rachunkowe Buchcom  

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

The following two tabs change content below.
Podziel się wpisem z innymi: