Terminale dotykowe POS w gastronomii

1114
0
Podziel się wpisem z innymi:
terminale dotykowe pos w gastronomii

Prowadząc restaurację lub pub z pewnością zdajesz sobie sprawę z tego jak ważne jest dobranie odpowiedniego sprzętu ułatwiającego pracę obsłudze Twojego lokalu. Jednym z proponowanych rozwiązań są terminale dotykowe POS w zestawie z drukarką fiskalną oraz drukarką zamówień.

Jak działają terminale dotykowe?

Terminal dotykowy POS to niewielki komputer dedykowany do pracy w trybie 24/7, który służy do rejestrowania sprzedaży i wprowadzania niezbędnych danych. Można do niego podłączyć urządzenia peryferyjne takie jak drukarka fiskalna, waga elektroniczna czy czytnik kodów kreskowych.

W tym momencie warto wspomnieć również o oprogramowaniu gastronomicznym.
Umożliwia ono szybką i intuicyjną obsługę zamówień. Kelner wprowadza zamówienie do programu, które niezwłocznie trafia do kuchni do przygotowania. Wizualizacja sali restauracji w programie pozwala na szybszą realizację zamówień i uniknięcie pomyłek.

Jakie cechy powinien mieć terminal dotykowy w gastronomii?

Warunki panujące podczas pracy w gastronomii nie należą do najłatwiejszych – urządzenia powinny być odporne na wysokie temperatury oraz intensywną eksploatację. Rekomendujemy rozwiązania bazujące na chłodzeniu pasywnym – czyli takich, w których procesor jest chłodzony radiatorem (bez zastosowania wentylatora).

Warto zwrócić uwagę na technologię panelu dotykowego. Do najpopularniejszych technologii zalicza się technologię rezystancyjną i pojemnościową. Szczególnie ta druga zyskuje coraz to szersze grono zwolenników, ze względu na wyższą odporność ekranu na zalania oraz większą czułość dotyku. Więcej na ten temat znajdziesz w naszym artykule Terminal dotykowy POS: rodzaje technologii.

Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę wybierając terminal dotykowy dla lokalu gastronomicznego to możliwość zawieszenia urządzenia na ścianie. W ten sposób możemy dopasować instalację urządzeń do warunków panujących w lokalu a tym samym ułatwić obsłudze ergonomiczne korzystanie z terminala.

Terminale dotykowe POS w gastronomii – jakie wybrać?

Wybór modelu terminala dotykowego w gastronomii będzie zależał przede wszystkim od oprogramowania. Przed zakupem urządzeń warto sprawdzić wymagania techniczne programu, którego będziemy chcieli używać na POSie. Współczesne programy oferują wiele funkcji, dlatego warto się zastanowić, które z nich najbardziej odpowiadają naszym potrzebom. Nie bez znaczenia jest też przyjazny i umożliwiający prostą obsługę interfejs.

Najczęściej wybieranym przez naszych klientów jest terminal dotykowy POS ELZAB P12 z pojemnościowym ekranem dotykowym. Jego wydajność pozwala na płynną obsługę większości programów gastronomicznych a obszerna podstawa pomieści zarówno zasilacz jak i niezbędne do podłączenia kable urządzeń peryferyjnych. Terminal współpracuje z programami działającymi w środowisku Windows oraz Linux. W tym miejscu warto wspomnieć o wysokiej odporności ekranów pojemnościowych na brud i zachlapania.

Osoby z mniejszym budżetem często skłaniają się do zakupu POSa ELZAB P12 z ekranem rezystancyjnym. Warto zwrócić uwagę, że mimo niższej ceny ten rodzaj panelu dotykowego umożliwia pracę w rękawiczkach, co sprawdzi się np. w ogródkach zimowych.

Dla najbardziej zaawansowanych programów z dużym apetytem na moc obliczeniową rekomendujemy wersję POS ELZAB P12 PRO w którym o płynność pracy zadba procesor Intel serii i5, 8 GB pamięci RAM oraz dysk SSD o pojemności 256 GB.

pos elzab

Chcesz dowiedzieć się więcej o ofercie terminali dotykowych POS? Skontaktuj się z naszym Autoryzowanym Partnerem Handlowym.

 

Podziel się wpisem z innymi: